Geluidsonderzoek
Lawaai op de werkplek kan leiden tot gehoorschade. Teveel lawaai kan zelfs blijvende gehoorschade tot gevolg hebben. In sommige gevallen kunnen er ook niet-auditieve problemen optreden door langdurig lawaai zoals: duizeligheid, stijging van de bloeddruk, prikkelbaarheid, vermoeidheid of stress.
Wat zijn de wettelijke richtlijnen voor lawaai op de werkvloer?
In het Arbobesluit artikel 6.8 wordt een blootstelling met een dagdosis van 80dB(A) als grenswaarde aangehouden. Gaat het om een kortere blootstelling dan 8 uur worden er andere grenswaardes aangehouden. Bij lawaai boven deze grenswaarde moet de werkgever passende maatregelen nemen, zoals gehoorbeschermingsmiddelen ter beschikking te stellen.
Kort samengevat zijn dit de belangrijkste regels binnen de wetgeving:
- Bij een blootstelling van 8 uur per dag (dagdosis) van boven de 80dB(A) moet de werkgever gehoorbeschermers beschikbaar stellen.
- Bij een dagdosis van boven de 85dB(A) zijn de werknemers ook verplicht om de gehoorbeschermers te dragen
- Bij een blootstelling boven de 85dB(A) moet er een Plan van Aanpak worden gemaakt
- Als de grenswaarde van 87dB(A) gemeten wordt in het oor (dus rekening gehouden met de gehoorbeschermers) moet de werkgever direct zorgen dat het geluid onder deze waarde wordt gebracht.
Daarnaast zijn werkgevers verplicht hun personeel voldoende voor te lichten over de gevaren van geluid, en de werknemers hebben rechts op een gehoortest om vast te stellen dat de maatregels voldoende zijn.
Klik hier voor het volledige Artikel 6.8 in het Arbobesluit.
Geluidsonderzoek laten doen
Twijfelt u aan geluidsoverlast of wilt u advies over (preventieve) maatregelen om het geluid in uw bedrijf te beperken, neem dan contact met ons op. H&H Safety biedt de mogelijkheid om zowel een statisch als een dynamisch geluidsonderzoek uit te voeren zonder dat de dagelijkse werkzaamheden gehinderd worden.