Bedrijfsnoodplan
Een bedrijfsnoodplan is een draaiboek waarin staat aangegeven wat de organisatie moet doen als zich een calamiteit voordoet. Een goed voorbereide hulpverlening draagt bij aan het zo veel mogelijk beperken van de gevolgen ervan voor mensen. Een bedrijfsnoodplan is een verplichting volgens artikel 15 van de Arbowet voor elke werkgever of organisatie. Een intern noodplan moet in ieder geval een veiligheidsplan, een ontruimingsplan en een beveiligingsplan bevatten.
Inhoud bedrijfsnoodplan
Een bedrijfsnoodplan bestaat onder andere uit:
- instructies en verantwoordelijkheden;
- instructieplan;
- alarmering;
- verzamelplaats en
- tekeningen.
Belangrijke stappen bedrijfsnoodplan
H&H Safety helpt u graag bij het maken van een bedrijfsnoodplan, toegespitst op uw organisatie. Wat zijn de belangrijkste stappen in een bedrijfsnoodplan?
- Een analyse van alle risico’s en hun omvang. Een dergelijke analyse geeft inzicht in de knelpunten die tijdens een calamiteit kunnen ontstaan. Vervolgens kunnen hierop maatregelen en voorzieningen worden genomen om deze knelpunten weg te nemen.
- Beschrijving verschillende scenario’s. Het is verstandig in een noodplan verschillende scenario’s op te nemen van wat er allemaal mis kan gaan. Een brand vraagt een andere inzet dan een lekkage van gevaarlijke stoffen of een bezetting door militante actiegroepen.
- Afstemming met de betrokken instanties, zoals brandweer, ambulance, politie en geneeskundige diensten.
Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.